Back To Top

Simon Krahula – Porovnání padáků Venus SC vs. Trango X-Race

Plánovaně neplánovaný odlet z malého slováckého kopečku, zvaného Jahodiska, přiměl Simona Krahulu, alias Banána, nejen k tvorbě videa, které je součástí příspěvku, ale i k sepsání článku, který porovnává pocity z létání na padáku Venus SC od Axisu a Trango X-Race od UP. Díky, Banáne!

Venus SC vs. Trango X-Race

Na testování Venuse SC (sport class) jsem se moc těšil! Celkový dojem z křídla mě mile překvapil. SC určitě patří k nejlepším EN-C kluzákům, co jsem měl možnost vyzkoušet a taky se u mě zapsal do srdce, protože se mi na něm podařilo jako prvnímu odletět z loučky za domem, kam chodím groundhandlit od kurzu, tedy už 5 let ? .

První 3 roky jsem žil v přesvědčení, že z tak plytkého kopce se přelet udělat nedá.

První 3 roky jsem žil v přesvědčení, že z tak plytkého kopce se přelet udělat nedá. Loni se mi však podařilo posvahovat remízek pod vysílačem a od té doby jsem si začal pohrávat s myšlenkou odletu od kopce.

Říkal jsem si, že když se potkají ty správné podmínky (směr a síla větru, termický den, výkonné éro, zkušenost a hodně štěstí), tak by to mohlo jít.

No a v ten den, kdy jsem si šel oťuknout Venuse to přišlo!

Vraťme se, ale zpět ke křídlu. ESCéčko na mě působí tak, jak by křídlo kategorie EN-C mělo vypadat. Má dynamiku, ale vrchlík je ušit i z lehčích materiálů, takže nemá tendenci divoce předstřelovat. Do zatáčky nastupuje velmi ochotně s mírnou tendencí se v zatáčce „potopit“ a netočí tak plochou zatáčku s menším opadáním, jako moje Trango X-Race.  V točení termiky to, ale není tolik znát.

Ze závodů vím, že v porovnání s jinými křídly stoupá + – podobně. Je citlivý na přenos váhy v sedačce (podobně jako byla moje Delta2). Síly v řízení jsou příjemné, jenom u vrchu mi přijdou brzdy trochu gumovější (opět vzpomínám na Deltu2), ale jsem rozmlsaný štíhlým Trangem, které má handling bezkonkurenční.

Na druhou stranu, Venus bude lepší volba pro méně ambiciózního / vylétaného pilota, kvůli řízení, které má delší rozsah a není třeba řídit tak aktivně. Vrchlík působí trochu měkčím pocitem, ale nekroutí se v termice tak jako Trango, které se sice vlní, ale lépe se mnou komunikuje a dává pocit pevnějšího křídla.

Uvedení do spirály je snadné a výjezd je pozvolný, bez tendence se rychle narovnat a předstřelit. Venus se výborně prosazuje proti větru a má slušnou rychlost na trimu i na speedu, což je třešničkou eSCéčka! Sešlápnutí speedsystému jde neuvěřitelně lehce (cca o třetinu v porovnání s TrangemX-R) a vrchlík je krásně stabilní. Za poutka na C popruzích se dá snadno řídit a jsou dost velká i na rukavice. Prostě kopneš plný a nic neřešíš ?

Shrnuto podtrženo, Venus SC je účinná a snadno použitelná zbraň na dlouhé přelety s klidem na palubě, kterou si oblíbíte!

Tracklog zde:
https://www.xcontest.org/cesko/prelety/detail:Banan/9.07.2019/11:34

Autor článku: Simon Krahula, www.paragliding-karpaty.cz

Simon Krahula (Banán), autor článku

Poznámka pod čarou od Cloudbase Hunters:

Jsme rádi, že se objevují první externí přispěvatelé, aby se podělili se svými pocity z testování výbavy, na které létají. Pokud sami rádi tvoříte jakýkoli PG obsah, naše platforma vám nabízí kreativní vyžití a umístění vašeho článku, videa, fotek, příběhu na našich stránkách. Tvoříme tak jedno místo, kde piloti najdou kromě našich podcastů i články o tématech, které je zajímají. Právě připravujeme zbrusu nové stránky, kde bude vše přehledně, na jednom místě a na hodně dlouho. Již brzy! 😉